Domein Holset

Holset 34-36, Lemiers, nabij Vaals (L)

Bij het dorpje Lemiers ligt het gehuchtje Holset; een straat, veel kroegjes en eettentjes, een mooi oud kerkje, een mariagrot, wat boerderijen, wat villaatjes, een watermolen en een groot, oud, verwaarloosd pand op de kop van het plein. Een typische boerderij: de voorgevel heeft de uitstraling van een aantal jaren '20 rijtjeshuizen uit een middelgrote stad. Het woonhuis is heel ondiep, want achter deze stadse facade zat vooral stal, schuur en een inmens hoge hooizolder verstopt.

Twee jonge ondernemers, Ploni en Paul, gaan deze boerderij ontwikkelen tot een WIJNDOMEIN! De oude gebouwen worden grotendeels gerestaureerd en een andere bestemming, daarbij valt te denken aan een wijnwinkel/proeflokaal, appartement, boerenwoning, trainingsruimten, bakkerij, ateliers. Ithaka architecten Jotta van Groenewoud en Jan van de Voort ontwerpen de verbouw en de nieuwbouw.

We willen absoluut ecologische bouwen! Dat betekent dat er heel wat m3 metertjes aan isolatie (houtvezel en/of cellulose) in de panden gaat, dat we regenwater hergebruiken, dat we alleen werken met lage temperatuur verwarming, dat de installatie aangepast wordt aan het zelf opwekken van energie. Hoe we precies energie gaan opwekken is nog in ontwikkeling, daarover later meer.

De druiven doen het voorwerk, die zijn al geplant in 2010 en hebben hun eerste vruchten al afgeworpen, met als gevolg honderden flessen heerlijke witte wijn en zelfs een heerlijke Brut de Holset, een lekker champagne-achtige.

Voor recente ontwikkelingen kijk onder het kopje "nieuws".

  • Domein Holset
  • Domein Holset
  • Domein Holset
Domein HolsetDomein Holset