Potstal: woon & werk

Woning en Instituut voor Psychodrama in oude stal

In 2004 is de oude rijksmonumentale potstal, behorende bij de boerderij aan de Brink 6 in Cothen, gerenoveerd, verbouwd en van bestemming veranderd.

De stal is gebouwd in on-Utrechts vakwerk met baksteen in verschillende motieven. Aan de zichtzijde zijn de muren voorzien van prachtige ankers met drakenkoppen. De schuur is waarschijnlijk ruim 100 jaar geleden neergezet door de kasteelheer van Kasteel Rhijnestein. Hij reisde geregeld naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en heeft deze bouwstijl meegenomen naar Cothen.

Omdat het hout dreigde te verrotten en stukken (sier)metselwerk naar beneden kwamen moest de schuur hersteld worden. Een agrarische bestemming was uitgesloten, dus werd de hooizolder een woon- werkruimte en de potstal een atelier.

Bij dit project is gewerkt met een prachtige manier van isoleren, namelijk het volblazen van holle ruimten met cellulose. Dit is toegepast tussen het dakbeschot en de gipsplaten van het schuine dak en tussen de verdiepingsvloer en het onderliggende plafond, maar ook de nieuw gebouwde voorzetwanten is ermee volgeblazen. Het is eigenlijk droge papierpulp. Dat is geweldig materiaal: het is gerecycled en het isoleert als de beste, zowel geluid als warmte | koude.

Verder zijn alle wanden van de 'stal' met leem gestuukt. De vloer is uitgevlakt met oude kranten. De Mineraalwaterfabriek heeft een multifunctionele 'Blokkeuken' ontworpen, die is gebouwd door Middelkoop, de enige keukenzaak die dat aandurfde. De stoere wenteltrap van onbehandeld staal met eikenhout is ook een eigen ontwerp, uitgevoerd door Nellen Constructies uit Wijk bij Duurstede.

Huidig gebruikers: Instituut voor Psychodrama en een bewoner.

  • Potstal: woon & werk
  • Potstal: woon & werk
  • Potstal: woon & werk
  • Potstal: woon & werk
  • Potstal: woon & werk
Potstal: woon & werkPotstal: woon & werk